Otomobillerin vazgeçilmez donanımlarından biri olan süspansiyon sistemleri hayati öneme sahiptir. Otomobildeki süspansiyon sisteminin amacı, lastiklerle yol arasındaki sürtünmeyi maksimum yaparak, sürüş stabilitesini optimum seviyeye çıkartmak ve kusursuz dönüş yapılabilmesini sağlamaktır. Bu, araç içinde seyahat edenlerin güvenliği ve rahatı için birincil dereceden önemlidir. Eğer yollarımız kusursuz düzlükte olsaydı, süspansiyon sistemlerine bu kadar fazla ihtiyaç duyulmazdı. Ama özellikle Türkiye’deki yolların durumunu hepimiz biliyoruz ve hiç olmadık bir yerde büyük bir çukura düşebiliyoruz. Bu da araçlardaki süspansiyon sistemleri elemanlarının bozulmasına neden olabiliyor. Bu noktada süspansiyon sisteminin bakımı büyük önem arz ediyor.
Helezon Yaylar
Süspansiyon sisteminin en önemli parçalarından birini helezon yaylar oluşturmaktadır. Günümüzde neredeyse bütün binek ve hafif ticari araçlarda kullanılan helezon yaylar, aralarına yerleştirilen amortisörlerle artık gelenekselleşen süspansiyon sisteminin temelini oluşturmaktadır. Yuvarlak kesitli yay çeliğinden yapılmış çubukların ısıtıldıktan sonra kalıplar üzerine sarılmasıyla şekillendirilen helezon yayların uçları yay tablasına düzgün olarak oturacak şekilde yapılır. Her aracın ağırlığı farklı olduğundan yay çapı ve bakla sayısı buna göre üretilir. Ön askı sisteminde alt ve üst salıncaklar arasına bağlı olan helezon yaylar, kırıldığında veya esnekliğini kaybettiğinde yenileriyle değiştirilir. Bunun dışında herhangi bir bakıma gerek yoktur.
Amortisörler
Süspansiyon sistemin en önemli bileşenlerinden ikincisini ise amortisörler oluşturuyor. Günümüz araçlarının tamamında kullanılan boru amortisörler, basit bir mantıkta çalışmaktadır. Buna göre amortisör üzerine yük bindiğinde kapanmaya zorlanır. Bu sırada amortisörün kapanmaya başlamasıyla beraber ucunda piston olan amortisör mili, içi hidrolik yağ ile dolu silindir içinde aşağı doğru ilerlemeye çalışır. Fakat sıvıların sıkıştırılamaz prensibine bağlı olarak, hidrolik sıvı yer değiştirir.
Pistonun baskısı devam ederken, hidrolik sıvı pistonun ucundaki çift yönlü supaplı küçük deliklerden dışarı çıkmaya çalışır. Bu sayede amortisör yavaş yavaş kapanır ve üzerine etkiyen basıncın büyük bir kısmını hidrolik sıvının sürtünme kuvveti olarak absorbe eder. Bu da tekerleğin salınım hareketinin ve titreşimlerin mümkün olduğunca kısa sürede yok edilmesini sağlar.
Sonrası Otomobiliniz Yere Sağlam Bassın BLOG ilk ortaya çıktı.