Orta sınıf sedanlar arasındaki rekabet, Türkiye’de hiç olmadığı kadar etkileyici bir hale ulaştı diyebiliriz. Evet, Passat ciddi manada popüler bir model fakat en az Passat kadar iddialı bir çok otomobil mevcut; Mondeo, Insignia, 508 gibi başarılı birçok otomobil var ve dahası Renault Talisman da tüm dengeleri değiştirebilecek kozlarla yıl sonunda geliyor.
Bu kadar çekişmeli olan bu pazarda Avensis, “ben daha ölmedim” demek için 2. Kez, fakat bu sefer kapsamlı bir tazelenme sürecine girdi. Öyle ki bu otomobilin uğradığı bu değişim, VW gibi markalarda “nesil atlaması” olarak bile yorumlanabilir. Tamponları, farları, stopları, kaputu, bagaj kapağı, çamurlukları ve jantları sil baştan yenilenen Avensis, ardında bıraktığı 7 yılın izlerini silmek istiyor. Daha dinamik görünen Avensis’in iç mekanı da önemli değişimlere sahne olmuş.
Kokpit tasarımı baştan aşağı yenilenen Avensis’in gösterge tablosu, multi medya ekranı ve havalandırma kumandaları daha yeni bir görünüm için değiştirilmiş. İç mekandaki malzeme kalitesi önemli oranda artırılan otomobilde irili ufaklı birçok eşya gözüne yer verilmiş olması mutluluk verici. Önde ve arkada uzun boyluları dahi rahat ettirebilecek bir yaşam alanından söz edebiliriz.
Elektronik park freninin, direksiyonun sağ tarafında konumlandırılmış olmasıysa uzun süre yadırganabilir. Bunun dışında multi medya sisteminin kullanımı kolay, zaten sistemin pek fazla özelliği yok ve en iyisi siz bu sistemi müzik sisteminden ibaret gibi düşünün. Bu arada yeni koltuklar sportif yan destekleriyle iyi hissettiriyor.
Tabii makyajla birlikte değişimler sadece kozmetik yönde olmamış. İlk kez Toyota Verso’da karşımıza çıkan 1,6 litrelik turbo beslemeli dizel motor, artık Avensis’te de görev yapıyor. BMW kaynaklı motor, 112 HP güç ve 270 Nm torku 6 ileri vitesli manuel şanzımanla ön aksa aktarıyor.
Orta sınıfta manuel vites, pek tercih edilebilir bir şey olmasa da sol bacağınızı biraz cezalandırırken, cebinizi ödüllendirme şansına sahip olabiliyorsunuz. Debriyaj pedalı oldukça yumuşak olan Avensis’in vites geçişleriyse çok kemikli yapısıyla zoraki sportif hissettiriyor.
Gerek alt gerekse orta devirlerde yeterli performansa sahip olan motorla birlikte şehir içinde 100 km’de 7 litrelik ortalama motorin tüketimini yakalamak zor değil. Direksiyon sistemi direkt çalışmayan ve geri bildirim konusunda zayıf olan Avensis’in süspansiyon sistemi de özellikle küçük çukurlarda sesini duyurmaktan pek çekinmiyor.
Manuel vitesle barışıksanız, düşük tüketime sahip orta sınıf sedan fikri kulağa iyi gelebilir.
Özellikler
Motor Sıralı 4-silindir, 1598 cc, turbodizel
Güç 112 bg @ 4000 d/d
Tork 270 Nm @ 1750 d/d
0-100 km/s 11.4 sn (fabrika verisi)
Maks hız 185 km/s
Boş ağırlık 1535 kg
Ort. tüketim 4.2 lt/100 km (fabrika verisi)
CO2 109 g/km
Baz fiyat 94.400 TL (Ağustos 2015)
Sonrası Test:Toyota Avensis 1.6 D-4D BLOG ilk ortaya çıktı.