![](http://blog.gittigidiyor.com/wp-content/uploads/sites/13/2018/03/main-44.jpg)
Yakıt, motor yağı ve motor soğutma sıvısı hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar bu yazımızda!
Otomobilinizde kaç çeşit farklı sıvı var desek akıllara hemen üç cevabı gelir; yakıt, yağ ve su. Listemiz alt kategorilerle epey uzayacak ama şimdilik otomobil için hayati önemlere sahip bu üç ana bileşene odaklanalım:
1. Yakıt
Nasıl insanoğlunun başlıca içeceği ve yapı taşı su ise otomobil için de yakıt öyledir. Günümüzde otomobiller yaygın biçimde üç farklı yakıt tipine sahiptir. Benzin, motorin ve LPG, yani sıvılaştırılmış gaz. Yurtdışında bio-etanol ya da CNG gibi yakıt türleri bulunsa da ülkemizin için böyle bir durum söz konusu değil. Akaryakıt üreticileri çeşitli formüllerle yakıtlarını sürekli geliştiriyorlar ancak her yakıtın her markaya uyması söz konusu değil. Uydurmak ise sizin elinizde. Piyasada bulunan pek çok yakıt katkısı sayesinde üç tip akaryakıt tipine göre sunulan yakıt katkılarından uygun olanı deneyip yakıt tüketimi ve performans gibi konularda oluşacak farkı görebilirsiniz.
2. Motor Yağı
Yakıta su dediysek motor yağını da kana benzetmemiz doğru olacaktır. Motor yağı otomobilin motoru için hayati önem taşır. Varlığı ve yokluğu arasındaki fark zaten tartışılmaz ama sahip olduğu özellikler de son derece önemlidir. Kan değerlerimiz gibi. Doktorlar yılda en az bir kez kan tahlili yaptırmamızı öneriyorlar. Paralel şekilde de otomobilin motor yağını ayda en az bir kez kontrol etmenizde fayda var. Yeni otomobiller her ne kadar yağ miktarı ve kalan yağ ömrü gibi konularda uyarılar yapıyor olsalar da kaputu açtıkça göz atmanız ciddileşebilecek sorunların önüne geçmenizi sağlayacaktır. Eğer yağ ile ilgili bir sorun yaşarsanız, gerekli olan yağ miktarı, yağ cinsi ve değişim periyotlarıyla ilgili bilgiler her otomobilin kullanma kılavuzunda yer almaktadır.
3. Motor Soğutma Sıvısı
Ilıman iklime sahip ülkemizde bu sıvı “Motor Suyu”, radyatör sıvısı ya da antifriz olarak da bilinir. Dakikada binlerce kez yakıtın ateşlendiği motor bloğunun ısısını kontrol altında tutan bu sıvıya da sürekli özen gösterilmesi gerekir. -42 Santigrat derecelere kadar donmaya dayanıklı bu sıvıları satın alırken “en soğuğa dayanan en iyisidir” mantığıyla hareket ederseniz olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Çünkü genelde bu sıvılar soğuğa ne kadar dayanıklılarsa sıcağa karşı da o kadar zayıf olabilirler. Yaşadığınız iklimin en soğuk sıcaklıklarına, en yakın donma noktasına sahip soğutma sıvısı optimum verimi elde etmenizi sağlayacaktır.
Bu üç bileşenle ilgili başlıca bilmeniz gerekenler bunlar. Bir sonraki yazımızdaysa sizlere genelde göz ardı edilen sıvılarla ilgili bilgiler vereceğiz.
Otomobillerde Kullanılan 3 Temel Kimyasal yazısı ilk önce BLOG üzerinde ortaya çıktı.