![main](http://blog.gittigidiyor.com/wp-content/uploads/sites/13/2017/01/gittigidiyor_blog_otomobil_lastik_basinclari_kapak.jpg)
Lastik basınçlarınızı kontrol etmek ve doğru basıncı korumak belki de otomobil bakımında en önemli konu. Neyse ki aynı zamanda en kolay işlerden biri! Lastik basınçlarının fabrika tarafından önerilen değerlerde olması patlamaların büyük ölçüde önüne geçtiği gibi, otomobilinizin performansını ve yakıt tüketimini optimum düzeyde tutar. Yanlış lastik basıncının yol açacağı sorunları ve lastik basınçları hakkında bilmeniz gerekenleri sizin için derledik.
Düşük basıncın riskleri
Normalden az hava basılmış lastikler otomobilin yol tutuşunda kararsızlığa yol açar, hatta aşırı ısınarak patlamaya sebep olabilir. Bunun yanında olması gerekenden düşük basınç lastik ömrünü düşürecek ve otomobilinizin yakıt tüketimini arttıracaktır.
Yüksek basıncın riskleri
Eğer lastiğe fabrikanın önerdiğinden fazla hava basılmışsa, lastiğin sadece merkez kısmı yolla temasta bulunacaktır. Bu da otomobilin yol tutuşunu zayıflatacak, direksiyon girdilerine geç cevap vermesine neden olacak ve frenleme performansını düşürecektir. Yüksek basınç ayrıca otomobilin direksiyon sisteminin ve süspansiyon bileşenlerinin daha kısa sürede yıpranmasına da yol açar.
Aylık kontroller
Lastiklerinizin doğru basınçta olup olmadığını her ay kontrol etmeniz yeterli olacaktır. Yalnızca birkaç dakikanızı alacak bu basit kontrol için, piyasada her bütçeye uygun bir modelini bulabileceğiniz bir basınçölçer işinizi görecektir.
Doğru lastik basınçları
Otomobil üreticileri her model için stabilite, yol tutuş, yakıt ekonomisi ve performansın optimum olduğu bir lastik basıncı belirler ve bu değer her mevsim ve koşul için geçerlidir. Bu değerleri genelde otomobilinizin kapı içlerinde bulunan etiketlerinde görebileceğiniz gibi, depo kapağının içinde, torpido gözünde ya da kullanım kılavuzunda da bulabilirsiniz.
Nasıl ölçmelisiniz?
Öncelikle ölçüm yapacağınız zaman lastikler “soğuk” olmalıdır; yani ölçüm yapmadan önce otomobilinizi kullanmamış olmalı, ya da çok kısa bir süre kullanmış olmalısınız. Fabrikanın verdiği değerler soğuk basınç değerleridir ve otomobiliniz bir süre hareket ettikten sonra lastikleri ısınacağından doğru bir ölçüm yapamazsınız. Basınç ölçerken basitçe şu adımları uygulayabilirsiniz:
- Subap kapağını çıkarın ve basınçölçeri sübaba sıkıca bastırın. Eğer yanlış bir açıda tutuyorsanız hava kaçağının sesinden bunu anlayabilirsiniz. Doğru bir şekilde bastırdıysanız basınçölçerin ekranından lastiğinizin o anki basıncını okuyabilirsiniz.
- Cihazınızın verdiği değeri otomobilinizin fabrika tarafından önerilen değeriyle karşılaştırın. Eğer lastik havanız inmişse bir hava kompresörü kullanarak (ya da en yakın benzinciye giderek) lastiğinizi belirtilen basınca göre şişirin.
- Eğer lastiğinizde gereğinden fazla hava varsa, basınçölçerinizin hava tahliye sistemini kullanarak fazla havayı alabilirsiniz.
- Eğer lastikleriniz hava yerine nitrojenle şişirildiyse, acil durumlar haricinde siz de mutlaka nitrojen kullanın.
Tüm bunların yanında, eğer otomobilinizin yedek lastiği varsa onu da kontrol etmeyi unutmayın!
Lastik Basıncı Kakkında Bilmeniz Gerekenler yazısı ilk önce BLOG üzerinde ortaya çıktı.